Keresés
Magyar Nemzet
2022. július 5., kedd, Emese, Sarolta napja
HÍR TV - Publi CaféKarácsony Gergely bevándorláspárti.
Külföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: https://mno-old.mediaworks.hu/kulfold/a-bataclan-tragedia-tulelojenek-rontgenkepevel-nyereszkedett-volna-egy-francia-orvos-10230161/

A Bataclan-tragédia túlélőjének röntgenképével nyerészkedett volna egy francia orvos

A párizsi sebészre per vár, miután digitális művészi alkotásként próbálta meg eladni a felvételt.

Furcsa per vár egy párizsi közkórház egyik vezető orvosára, amiért állítólag megpróbált digitális művészi alkotásként – úgynevezett NFT-ként – eladni egy röntgenfelvételt, ráadásul engedély nélkül. Martin Hirsch, a párizsi közkórházi hálózat igazgatója szégyenletesnek és botrányosnak nevezte a sebész tervét. Az incidensről elsőként a Mediapart nevű online oknyomozó portál tudósított még a múlt szombaton. 

Eszerint a felvétel a kávéházat, éttermet és színházat magába foglaló, a párizsi Stade de France stadion mellett található Bataclan szórakoztató központ elleni 2015. november 13-i terrortámadás egyik túlélőjéről készült, s az áldozat alkarját ábrázolja benne egy beágyazott lövedékkel. A Deutsche Welle német közszolgálati csatorna értesülése szerint az orvos a felvételt az egyik NFT-képek értékesítésére szakosodott weboldalon hirdette meg 2446 euróért.

Martin Hirsch közölte, hogy mind orvosetikai, mind büntetőjogi eljárást fog kezdeményezni a sebész ellen. 

– Ez a tett szöges ellentétben áll a hivatás gyakorlásával, veszélybe sodorja az orvosi titoktartást, valamint ellentétes a párizsi kórházak közszolgáltatásról megfogalmazott értékeivel

– szögezte le nyilatkozatában az igazgató. A Mediapart szerint a meg nem nevezett áldozat egy fiatal nő, akinek barátja egyike volt a Párizs több pontján végrehajtott dzsihadista terrortámadás 130 halálos áldozatának. 

A Bataclannál mintegy kilencvenen vesztették életüket. A portál megkeresésére a sebész orvos azt válaszolta, hogy tévedés volt részéről az eladási szándék.

Az NFT-k lényegében egyedileg azonosítható adatállományok vagy digitális vagyontárgyak, amelyek digitális művészeti alkotások, zene vagy videó formájában jelenhetnek meg, s mintegy digitális aláírásként alkalmasak az online médium tulajdonosának igazolására. Noha még nem régi találmány, az NFT-k igen borsos árakat értek el az online piactereken. Tavaly például Jack Dorsey, a Twitter vezérigazgatója 2,9 millió dollárért adta el élete első tweetjét NFT-ként, Berners Lee, a világháló feltalálója pedig 5,4 milliót tett zsebre a World Wide Web első forráskódjának NFT-változatáért.

Borítókép: a Bataclan szórakoztató-központot ért terrortámadás során kilencvenen vesztették életüket 2015-ben (Fotó: Reuters/Christopher Achambault)

Csak egy kattintásra van attól, hogy ne maradjon le a Magyar Nemzet mérvadó híreiről!

IDE kattintva feliratkozhat hírlevelünkre, mi pedig napi két e-mailben elküldjük Önnek legfontosabb cikkeinket. (Ez a szolgáltatás ingyenes!)

Különleges lelkigyakorlatra hív Pannonhalma
A tér szakralitásán keresztül hangolódhatunk Istenre a háromnapos lelkigyakorlat során augusztus 23-tól 25-ig.

Fricz Tamás blogja

A kampánynak különös súlyt ad a „négynemes” népszavazás
Egészen sajátos helyzetet teremtett az április 3-ai parlamenti választások kapcsán az, hogy egyszerre népszavazásra is sor kerül.
Vissza az oldal tetejére
Tisztelt olvasóink!
A Magyar Nemzet teljes archívumának feltöltése folyamatban van. Hamarosan az összes korábbi cikk elérhető lesz, addig szíves türelmüket kérjük.
a Magyar Nemzet szerkesztősége

Ne maradjon le, legyen mindig naprakész, iratkozzon fel a Magyar Nemzet hírlevelére!